Här kan du följa arbetet med utveckling av NO-ämnena i Norrköpings kommun. Läsa om olika utvecklingsprojekt och kompetensutvecklingsinsatser samt hitta inbjudningar till olika fortbildningar. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vi som skriver är:
Sara Westling, Ma-NO-TK lärare åk 1-7, NTA-samordnare, NT-utvecklare och projektledare. sara.westling@norrkoping.se
Bosse Larsson, Förstelärare med riktat uppdrag, Ma-NO-lärare. bo2.larsson@norrkoping.se
Charlotta Nordlöf, Kommunlicentiand och gymnasielärare i teknik. Charlotta.nordlof@norrkoping.se
Maila oss gärna med tips om vad du vill läsa om här - och dela gärna med dig av saker som händer i NO på din skola. Ett tips är att prenumenera på våra inlägg (fyll i din mailadress i fältet nedan till höger - klicka på submit) så får du ett mail när det kommer ny information här på sidan.
onsdag 18 mars 2015

Några rader från Skolverkets konferens, Naturvetenskap och Teknik

För en tid sedan hade Skolverket del två av tre av sin konferensserie i Naturvetenskap och Teknik för lärare och skolledare på gymnasiet. Det var en intressant dag med många programpunkter.
Jag tänkte dela med mig av Anders Tegnell berättade om, nämligen Ebola.

Anders Tegnell är epidemiolog. Hans budskap var att Ebola faktiskt inte är så farligt som många av oss tror. Han visade exempel på tidningsrubriker från i höstas. Anders menade att just medias rapportering blev som en egen epidemi, och att just detta blev ett stort problem för folkhälsomyndigheten. Därför är det viktigt att ha kunskap om vad Ebola är och hur det smittar, och det är också viktigt att ungdomar får lära sig om detta, då en undersökning visade att Ebola var det som skrämde ungdomar mest.
Exempel på tidningsrubriker, hösten 2014.

I Sverige är vi väl förberedda på sjukdomar som Ebola och har bra utrustning och möjlighet att hjälpa om någon blir smittad. Anders förklarade hur skyddsdräkter och de rum som smittade patienter vårdas i fungerar. Faktum är att Ebola smittar inte lika lätt som andra sjukdomar, då det inte är luftburet. Ebola smittar tex vi öppna sår. Den här bilden visar hur smittsamt Ebola är jämfört med andra sjukdomar.

Så smittsamt är Ebola jämfört med andra smittsamma virus
(antal människor som sannolikt blir smittade av en sjuk person)
Stor svart prick = Ursprungligt infekterad person
Röd prick = person som hen smittat

 
Det var tre länder i Västafrika som var drabbade under hösten 2014; Guinea, Sierra Leone och Liberia. Antalet smittade ökade i snabb takt fram till och med december 2014. Därefter så har ökningen avtagit. De insatta resurserna har alltså hjälpt! både befolkningen på plats och människor från andra länder har hjälpts åt med att arbeta med att minska spridningen.

Skriv in datumet den 16/9 redan nu, för då kommer del tre av konferensserien att gå av stapeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar