Här kan du följa arbetet med utveckling av NO-ämnena i Norrköpings kommun. Läsa om olika utvecklingsprojekt och kompetensutvecklingsinsatser samt hitta inbjudningar till olika fortbildningar. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vi som skriver är:
Sara Westling, Ma-NO-TK lärare åk 1-7, NTA-samordnare, NT-utvecklare och projektledare. sara.westling@norrkoping.se
Bosse Larsson, Förstelärare med riktat uppdrag, Ma-NO-lärare. bo2.larsson@norrkoping.se
Charlotta Nordlöf, Kommunlicentiand och gymnasielärare i teknik. Charlotta.nordlof@norrkoping.se
Maila oss gärna med tips om vad du vill läsa om här - och dela gärna med dig av saker som händer i NO på din skola. Ett tips är att prenumenera på våra inlägg (fyll i din mailadress i fältet nedan till höger - klicka på submit) så får du ett mail när det kommer ny information här på sidan.
onsdag 18 februari 2015

Kemi nästa - om vardagskemi

Jag vill tipsa om ett program från UR "Kemi nästa", som jag såg igår när jag hamnade i TV-soffan med mina barn. Första avsnittet handlade om plast och både jag och mina barn tyckte det var intressant och underhållande. Så här beskriver UR programserien:
 
Serien Kemi nästa handlar om vardagskemi, kemin som finns runt omkring oss och som påverkar det vi gör. Allt har egentligen med kemi att göra! Luften vi andas, plasten vi använder, vattnet vi dricker och saltet i maten. Tankar, drömmar och frågor väcks hos sex unga passagerare på en buss på väg hem. Varför är det svårt att andas på Mt Everest? Varför flyter man så bra i Döda havet? Hur får ett fyrverkeri sina färger och former? I varje program får en fråga sitt svar och temat fördjupas med hjälp av NO-pedagogen och lärarfortbildaren Hans Persson, ett reportage samt ett experiment eller animation.
(Texten hämtad från: http://www.ur.se/mb/pdf/handledningar/101658_Kemi_nasta.pdf)

Programmet är framtaget för årskurs 4-6, men jag tror att du även kan använda det för yngre barn. Mina barn fyller sex och åtta i år, och båda hade utbyte av programmet. Det finns sex avsnitt, och varje avsnitt är ca 10 minuter. En länk till programmets sida hos UR finns här: Om Kemi nästa . Klicka på något av avsnitten så hittar du också en lärarhandledning med förklaring av tanken med programmet, kopplingar till kursplanen, experiment och diskussionsämnen.

Hoppas du också gillar programserien!
/Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar